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JEJU A to Z 제주에서도 올리브를

JEJU A to Z: 제주산 올리브


Z: 기후변화로 인해서 제주에서 점점 아열대 작물들이 재배되고 있다.
앞으로는 제주산 올리브도 재배할 수 있을 것으로 보인다.
Z: Subtropical crops are increasingly being grown in Jeju due to climate change.
In the future, it is expected that Jeju olives can also be grown.

A: 올리브는 지중해의 대표적인 작물이다.
기후위기가 정말 갈수록 심각해지고 있다.
하지만, 이에 맞춰 지역의 농업의 경쟁력을 높이는 것도 필요해 보인다.
A: Olive is a representative crop in the Mediterranean Sea.
The climate crisis is really getting worse.
However, it seems necessary to increase the competitiveness of local agriculture in line with this.

Z: 제주도 농업기술원(서부농업기술센터)은 올리브를 제주에서 안정적으로 재배할 수 있도록 연구를 하고 있다. ‘제주지역 올리브 농가 현장실증 연구’이다.
품종별로 생육특성과 과실특성을 연구하고 있다. 병해충 발생하는 양상과 재배상 문제점도 파악중이다.
즉 올리브를 제주에서 재배할 시 환경적응성을 검토 중이다.
Z: The Jeju Agricultural Research Institute (Western Agricultural Research & Technology Center) is conducting research to ensure that olives can be grown stably in Jeju.
It is conducting the study on Testbed for Olive Farming in Jeju
Growth characteristics and fruit characteristics are studied for each species.
It is also identifying the pattern of pests and cultivation problems.
In other words, environmental adaptability is being considered when growing olives in Jeju.

A: 올리브가 제주에서 재배되기 시작한 것은 언제부터인가요?
A: When did olives start growing in Jeju?

Z: 2017년이다. 당시 농가 한곳에서 올리브를 재배하기 시작했다.
올해는 15농가로 늘었다. 총 면적 6헥타르로 확대되었다.
Z: It's 2017. At that time, one farmhouse began to grow olives.
This year, the number of farms increased to 15 farms.
It has been expanded to a total area of 6 hectares.

A: 왜 그렇게 올리브 재배가 늘어날 수 있었죠? A: Why did olive cultivation increase so much?

Z: 올리브 재배가 늘어나는 것은 제주에서 하우스 시설이 없어도 노지에서 재배가 가능하기 때문이다. 올리브는 아열대 작물이다. 하지만 저온에 강하다. 하지만 바람에는 약하다.
따라서 지주대와 방풍시설을 조성하는 것이 중요하다.
Z: The increase in olive cultivation is due to the fact that it can be cultivated in the open field without a house facility in Jeju.
Olive is a subtropical crop.  But it is strong to low temperatures.   But it is weak in the wind.
Therefore, it is important to create a support stand and windproof facilities.

A: 지중해의 작물을 바람많은 제주에서 재배하기 위해서는 방풍 시설이 필요하군요.
A: It requires windbreak facilities to grow Mediterranean crops in windy Jeju.

Z:  서부농업센터는 이같은 올리브 재배 가능성을 높게 평가하고 있다.
좋은 품종들을 골라서 2021년부터 실증 연구를 해오고 있다.
Z: The Western Agricultural Center highly appreciates the possibility of such olive cultivation.
It has been conducting test research since 2021 by selecting good species.

A: 실증연구는 어느 지역에서 이루어지고 있나요?
A: In which area is the test research being conducted?

Z: 3곳이다. 대정읍 일과리, 한림읍 대림리, 애월읍 어음리이다.
서부농업센터는 연구과제 수행을 내년에 완료하고 실증 결과를 바탕으로 여러 가지 기술을 농가에 보급할 예정이다.  재배기술과 병해충방제 등.
Z: There are three places.
They are Ilga-ri, Daejeong-eup, Daelim-ri, Hallim-eup, and Buseum-ri, Aewol-eup.
The Western Agricultural Center will complete the research project next year and distribute various technologies to farmers based on the results of the research & test.
such as cultivation techniques, insect repellents, etc.

A: 올리브는 지중해의 장수 식품으로 알려져 있다.
대부분 올리브유나 절임으로 많이 식용하고 있다.
A: Olive is known as a long-lived Mediterranean food.
Most of them are eaten with olive oil or pickles.

Z: 재배 가능한 품종은 지역내에서 오일 착유나 절임과 같은 가공, 유통 방법이 가능하도록 또 다른 연구도 진행할 예정이다.
Z: Another study will be conducted to enable processing and distribution methods such as oil milking and pickling in the region.

A: 올리브는 활용가치가 높다. 제주의 새로운 소득작목으로 성장해 나갈 것으로 보인다.
A: Olive has a high utilization value. It is expected to grow into a new income crop in Jeju.


Z: 지역의 특성에 맞춰 지역작물로 만들어 나가고 농촌융복합산업과 연계가 가능할 것이다.
Z: It will be made into local crops according to the characteristics of the region and can be linked to the rural convergence industry.

A: 제주산 올리브. 앞으로 체계적인 재배화를 통해 많이 보급되길 기대한다.
A: Olive from Jeju. It is hoped that it will be widely distributed through systematic cultivation in the future.