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제주흑우 3부

JEJU A to z
제주 흑우 Jeju Black Beef
Part 3


A: 그럼 이제는 몇 마리의 제주흑우가 정책적으로 보존되어 사육 중인가요?
Then how many Jeju black cattle have been preserved and raised as a policy now?

Z: 도 전역에 1280여 마리의 제주흑우가 사육되고 있다.
이중 축산생명연구원에서 혈통을 보존 중인 271마리도 포함되어 있다.
There are about 1280 Jeju black cattle raised throughout the province.
Among them are 271 animals that are conserving their species at Korea Institute of Livestock Life.

A: 제주도청이 보호 정책을 잘 했기 때문이군요. 제주흑우를 어디서든 맛볼 수 있는 것인가요?
It's because the Jeju Provincial Government did a good job with the protection policy.
Then, can I taste Jeju black beef anywhere?

Z: 아니다. 제주 흑우 전문 음식점에서만 가능하다. 제주흑우는 한해에 270-280마리 정도만 출하되어서 도축된다.
No, it's only available in Jeju black cattle restaurants.
Only 270-280 Jeju black cattle are in market and slaughtered a year.

A: 하루 한 마리도 안되는 셈이네요.  It's not even a single one a day.

Z: 최소 3000마리 정도를 사육했을 때 900-1000마리가 출하 가능하다. 그러면 좀더 차별화된 브랜드로 육성할 수 있을 것이다. 제주도청은 앞으로 제주흑우를 고부가가치 산업을 육성할 계획이다. 2030년까지 사육 마릿수를 400마리까지 늘릴 계획이다.
900-1000 can be in market  when at least 3000 are raised.
Then we will be able to foster it as a more differentiated brand.
Jeju Government plans to foster high value-added industries for Jeju black cattle in the future.
It plans to increase the number of breeding to 400 by 2030.

A: 제주도청의 제주흑우 보호정책을 통해서 사육 숫자를 조금씩 늘리고 있군요.
Jeju Government's policy to protect Jeju black cattle is gradually increasing the number of breeding.

Z: 이외에도 제주흑우 개량을 추진 중이다.
앞서 이야기했듯이 몸집이 작아서 낮은 경제성을 보완하고자 함이다.
In addition, we are also pushing to improve Jeju black cattle. As mentioned earlier, it is intended to compensate for its low economic feasibility due to its small size.

A: 개량된 제주흑우는 어떤 것이 있죠? What kind of improved Jeju black cattle do you have?

Z: 제주흑우와 한우 사이에서 태어난 ‘흑한우’가 있다.이것도 제주흑우의 일종으로 인정받았다.
우량 개체로 선발한 제주흑우와 한우의 수정란을 농가에 공급하는 것이다.
그리고 유전적으로 우수한 흑한우 생산에 주력하고 있다.
There is a 'black Korean beef' born between Jeju black beef and Korean beef.
It was also recognized as a type of Jeju black cattle.
It supplies Jeju black cattle and fertilized eggs of Korean beef, which were selected as superior individuals, to farmers. And it is focusing on producing genetically excellent black Korean beef.

A: 제주도의 체계적인 보호와 육성을 통해서 제주 흑우의 경쟁력이 한우 수준으로 올라가겠군요. 기대한다. Through systematic protection and fostering of Jeju Island, the competitiveness of Jeju black cattle will rise to the level of Korean beef. I look forward to it.