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제주흑우 1부

JEJU A to Z
제주 흑우 Jeju Black Beef
Part 1


Z 오늘은 제주의 흑우에 대해서 이야기 나눠보자.  Today, let's talk about Jeju's black cow.

A: 제주는 흑돼지로 유명한데 흑우도 있다고요?
Jeju is famous for black pork, and there's black beef?

Z: 제주흑우는 역사적으로 제주 고유의 생물자원이다. 조선왕조실록 등 옛날 기록에도 자주 등장한다. 고려시대 이후 제주흑우는 우수한 고기맛으로 임금님의 생일상에 공물로 납품되기도 했다고 한다.
Jeju black beef are historically Jeju's own biological resources.
It often appears in old records such as the Annal of the Joseon Dynasty.
Since the Goryeo Dynasty, Jeju black beef have been delivered as tribute to the king's birthday for their excellent meat taste.

A: 그렇다면 제주의 조랑말처럼 흑우도 제주에서 사육되어 왔다는 것이네요.
Then it means black cattle have been raised in Jeju like Jeju's pony.

Z: 제주흑우의 사육의 역사도 매우 오래된 것으로 추정된다.
탐라순력도에는 제주흑우 사육 장면이 그려져 있다.
탐라순력도는 1702년 이형상 제주목사(Old Governor)가 제주 전역을 순회하면서 제작한 책이다.
The history of raising Jeju black cattle is also considered to be very old.
The scene of raising Jeju black cattle is depicted on Tamna Sunyukdo (old painting record)
Tamna Sunyukdo is a book produced by Lee Hyung-sang, old governor of Jeju Island, while touring Jeju Island in 1702.

A: 탐라순력도는 역사적으로도 가치가 있는 기록물이죠.
정말 제주흑우는 긴 역사를 지닌 제주 토종 가축이군요.
Tamna Sunyukdo is a historically valuable record.
Jeju black cattle are really Jeju native livestock with a long history.

Z: 하지만 이러한 제주의 흑우도 어려운 시기가 있었다.
일제강점기과 4.3과 한국 전쟁을 거치면서 개체수가 급감했다.
대한민국 근대정부가 한우 개량 정책과 농업 기계화를 추진하면서이다.
But even these Jeju black cattle had a difficult time.
The population of Jeju black cattle dropped sharply during the Japanese colonial period and the 4.3 and the Korean War.
This is as the modern government of the Republic of Korea promotes the policy of improving Korean beef and mechanizing agriculture.

A: 왜그렇죠? 한우 개량 정책과 기계화 정책은 농업과 축산업을 더욱 육성한 것인데.
Why? The Korean beef improvement policy and the mechanization policy further fostered agriculture and livestock industries. But the number of Jeju black cows are decreased?

Z: 한우의 육량을 중시한 정책이다. 따라서 한우 산업 정책은 상대적으로 몸집과 체중이 작은 제주흑우에게는 불리했다.
일반 한우가 30개월에 출하되는 반면 제주흑우는 36개월은 사육해야 출하가 가능하다.
It is a policy that emphasizes the weight of Korean beef.
Therefore, the Korean beef industry policy was disadvantageous to Jeju black cattle, who were relatively small in size and weight.
While regular Korean beef is in market at 30 months, Jeju black cattle must be raised for 36 months to be market.

A: 경제적인 이유로 제주 흑우가 멸종 위기에 처했던 것이군요.
The Jeju black cattle were endangered for economic reasons.