JEJU A to Z
Jeju Kiwi
Z: 제주에서는 키위가 재배된다. Kiwis are grown in Jeju also.
A: 제주는 대한민국에서 최남단 섬으로 아열대 기후를 보유하고 있다.
Jeju is the southernmost island in Korea and has a subtropical climate.
I believe Jeju will be the best place to cultivate Kiwi in Korea.
Z: 제주에서 생산되는 키위를 아우르는 통합 브랜드가 만들어지게 된다.
제주농협키위협의회가 제주농협 키위 통합브랜드를 제정하여 육성하겠다고 의결하였다.
An integrated brand will be created that encompasses kiwis produced in Jeju.
The Jeju Agricultural Cooperative Kiwi Association decided to establish and
foster an integrated brand of Jeju Agricultural Cooperative Kiwi.
A: 제주에 키위협의회가 있군요. 어떤 목적으로 만들어진 협의회인가요?
There's a Kiwi Association in Jeju. What is the purpose of the Association?
Z: 제주농협키위협의회는 2023년 8월 제주 키위 생산 농업인의 소득증대와 제주키위산업 발전을 목적으로 키위를 출하하는 제주지역의 9개 농협이 모여서 만든 단체이다.
The Jeju Agricultural Cooperative Kiwi Association is an organization created by nine agricultural cooperatives in Jeju that selling kiwis to increase the income of Jeju kiwi-producing farmers and develop the Jeju Kiwi industry in August 2023.
A: 통합브랜드를 만들어도 홍보나 유통도 매우 중요하다.
Even if it creates an integrated brand, promotion and distribution are also very important.
Z: 통합브랜드를 만들뿐 아니라 유통에도 참여할 계획이다.
매장과 홈쇼핑, 인터넷 쇼핑 등 온라인을 통해 제주키위를 공동으로 판매할 계획이다.
그리고 새로운 품종의 육성에도 적극 참여한다.
It plans to not only create an integrated brand but also participate in distribution.
It plans to jointly sell Jeju Kiwi through online, including stores, home shopping, and Internet.
It also actively participates in fostering new varieties.
A: 제주농협에서 키위 통합브랜드를 바로 개발하는 것인가?
Is Jeju Agricultural Cooperative Federation developing an integrated brand of kiwi right away?
Z: 제주농협에서 절차를 이행한다. 제주키위를 상징할 수 있는 브랜드를 공모하고 심사한다. 그리고 올해 중에 통합브랜드를 선정할 계획이다.
그리고 유튜브 등을 통해 선정된 통합브랜드를 홍보할 예정이다.
The Jeju Agricultural Cooperative Federation will carry out the process.
It will contest and judge brands that can symbolize Jeju Kiwi.
And it plans to select an integrated brand within this year.
And it will promote the integrated brand selected through YouTube and others.
A: 기존에는 제주에서 생산되는 키위가 개별 브랜드로 시장에 나왔던 것이군요.
Previously, kiwis produced in Jeju were on the market as individual brands.
Z: 농협별로 개별 브랜드를 사용해서 제주 키위를 시장에 출하했었다. 그러다보니 제주 키위만의 차별성을 확보하지 못했다.
제주농협은 통합브랜드를 선정한 후 출하되는 제주키위에 통합브랜드를 부탁할 계획이다.
Each agricultural cooperative used its own brand to ship Jeju kiwis to the market.
As a result, Jeju kiwis could not be distinguished.
After selecting an integrated brand, Jeju Agricultural Cooperative Federation plans to ask Jeju Kiwi for an integrated brand.
A: 통합브랜드를 발촉해서 제주 키위만의 차별성을 확보할 수 있겠네요.
제주에서 재배되는 키위의 양은 많은가요? 다른지역과 비교해서.
We can secure the unique distinction of Jeju kiwis by promoting an integrated brand.
How much kiwis are grown in Jeju? Compared to other regions.
Z: 2022년말 기준으로 살펴보자.
제주의 키위 재배면적은 280헥타르.
전남은 522헥타르. 경남은 295헥타르이다.
하지만 생산량 자체를 놓고 보면 제주가 8032톤으로 가장 많다.
그리고 전남(7940톤), 경남(4399톤) 순이다.
이 수치는 재배면적이 매년 조금씩 증가하고 있는 추세이다.
반면 적국적으로는 재배면적이 매년 조금씩 감소하고 있다.
Let's look at it as of the end of 2022.
Jeju's kiwi cultivation area is 280 hectares.
South Jeolla Province has 522 hectares and South Gyeongsang Province has 295 hectares.
However, when it comes to production itself, Jeju has the largest amount of 8032 tons.
South Jeolla Province (7940 tons) and South Gyeongsang Province (4399 tons) in that order.
This figure is a trend that the cultivation area is gradually increasing every year.
On the other hand, in the enemy country, the cultivation area is gradually decreasing every year.
A: 제주 키위는 품질 그 자체는 어느 시장에 내놓아도 손색이 없다.
하지만 제주 키위만의 브랜드가 아직 정착되지 않았다.
이번을 계기로 제주 키위가 대한민국 대표 키위로 각인될 수 있기를 바란다.
The quality of Jeju kiwis itself is comparable to any market.
However, Jeju Kiwi's own brand has not yet been established.
I hope that Jeju kiwis will be a brand of Korea by taking this opportunity.